Tuoremarjat

Mansikat kypsyvät

Maukkaita tuoremarjoja on kesällä saatavissa suoraan tilalta, Haminan torilta, Haminan S-Marketista ja Haminan sekä Inkeroisten Robinhoodista.

Marjanpoiminta alkaa varhain aamusta - tuoremarjat lajitellaan suoraan poiminnan jälkeen lajittelupisteellä, jotta marjan ykköslaatu varmistetaan. Laatikoihin ja rasioihin pakatut marjat jäähdytetään ajanmukaisella kylmäkalustolla ja kuljetetaan myyntipisteisiin. Osa marjoista pakastetaan talven marjapakasteita varten ja osa mehuntekoa varten.

Herkuttelijat ovat omistuneet omalle mansikkalajikkeelleen ja valinnanvaraa onkin mukavasti. Lahden Tila tarjoaa useita maukkaita mansikkalajikkeita.

Kannattaa kuitenkin varmistaa lajikkeen saatavuus etukäteen, sillä joka päivä ei poimita kaikkia lajikkeita ja osa lajikkeista on varhaismarjoja.

Lahden Tilan lajikkeet 2013:

MANSIKKA

Satokausi yleensä kesäkuun puolesta välistä kaksi kuukautta eteenpäin.

Herneillä herkuttelua

VADELMA

Satokausi yleensä heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleenväliin.

HERNE

Satokausi mansikka- ja vadelma-aikana.

Lajike on makuasia!

Kaikkein tutuimmista mansikkalajikkeista jo pelkän nimen kuuleminen tuo mielikuvan mansikan mausta ja muista ominaisuuksista.

Käytännössä samankin mansikkalajikkeen maku, väri ja muotokin vaihtelee ympärostöoloista, kuten auringosta, sateista, kastelusta, maan ravinteisuudesta, maalajista, kasvupaikasta, kasvin iästä ja jopa poiminta-ajankohdasta. Kaiken kukkuraksi joistakin lajikkeista on ajan kuluessa valikoitunut - tai valittu tarkoituksella - erilaisia lajikekantoja viljelyyn.

Mansikka maistuu kesälle

Moni on kakku päältä kaunis: useimmiten kaikkein näyttävimmän näköiset marjalajikkeet ovat tulleet viljelyyn juuri ulkonäkönsä ja esimerkiksi viljelyvarmuutensa perusteella, vaikka maku saattaakin olla vaatimaton. Toisaalta viljelyssä on useita suosittuja, erittäin hyvänmakuisia mansikkalajikkeita, esimerkiksi Bounty ja Zefyr, jotka tuskin menestyisivät ”mansikoiden missikisoissa” ainakaan pääpalkintoon saakka.

Suomen pitkät kesäpäivät ja viileät yöt saavat mansikkaan sellaisen aromin, etteivät sitä etelän hedelmät päihitä. Oma maa mansikka!

Mansikka kukkii

Mansikka ei tykkää matkustelusta. Siksipä se on mitä parasta lähiruokaa, vasta kypsä mansikka vapauttaa lajikkeelle ominaiset aromit kielelle.

Miltei jokaisen mansikansyöjän makuaistit ovat vähän eri säädössä: joku haluaa makeaa, toinen haluaa happamampaa.Jottei totuus unohtuisi - loppusilauksen mansikan makuun antaa iloinen mansikan myyjä! Siinäpä onkin aikamoinen paketti. Se, joka saa suomalaisesta mansikasta kesätorin odotetuimman vetonaulan.

Ja eikun herkuttelemaan!